رئیس مؤسسه صبا:

خانه خلاق و نوآوری «هنر و فرهنگ» فعالیت خود را آغاز می‌کند

زمان آغاز به کار و سرفصل برنامه‌ و فعالیت‌های خانه خلاق و نوآوری «هنر و فرهنگ» موسسه صبا اعلام شد.

17
0

به گزارش آثاروما به نقل از روابط‌عمومی فرهنگستان هنر، بهنام زنگی رئیس مؤسسه صبا، درباره هدف تشکیل خانه خلاق و نوآوری «هنر و فرهنگ» ذیل فعالیت‌های مؤسسه صبا، گفت: خانه‌های خلاق و نوآوری گونه‌ای از نهادهای مدیریت دانش و تجربه و فناوری‌اند که وظیفه شناسایی و تشویق و حمایت از ایده‌ها، نوآفرین‌ها (استارت‌آپ‌ها)، شرکت‎‌‌های خلاق و افراد یا فرایندهای خلاق و نوآور را بر عهده دارند تا از طریق خود خانه و شتاب‌دهنده‌های مستقر در آن، با مجاورت و در کنار هم قرارگرفتن آموزش و هدایت، بتوانند به کسب‌وکار و تولید محصول و در نتیجه خلق ارزش و ثروت دست یابند.

خانه‌های خلاق می‌تواند به شناسایی بازار، بازارسازی و توسعه بازار منجر شود

وی ادامه داد: ظرفیت‌های چشم‌گیری در حوزه صنایع خلاق در ایران وجود دارد که نیازمند مدیریت و شناسایی و حمایت‌ هستند. اقتصاد مقوله‌ای به‌روزشونده و علمی است، لذا مطالعه و ارزیابی اقتصاد فرهنگ و صنایع خلاق و زیربخش‌های متنوع آن توسط مراکزی چون خانه‌های خلاق می‌تواند به شناخت و تحلیل نیاز‌ها، شناسایی بازار، بازارسازی و توسعه بازار منجر شود.

رئیس مؤسسه صبا با اشاره به جایگاه و مسئولیت فرهنگستان هنر و به تبع آن، مؤسسه صبا در سپهر فرهنگ و هنر ایران، تأکید کرد: راه‌اندازی خانه خلاق و نوآوری «هنر و فرهنگ» در مؤسسه صبا می‌تواند شناسایی و سامان‌دهی و مدیریت نوآوری‌های مرتبط به هنر و فرهنگ ایران را تسریع کرده و از طریق خدمات آموزشی، مشاوره‌ای، دفتری و تجهیزانی، ایده‌های خلاق را تا مرحله بلوغ آن‌‌ها، که تبدیل‌شدنشان به شرکت‌های مستقل است، همراهی کند.

زنگی به ویژگی‌های خانه خلاق «هنر و فرهنگ» اشاره و تصریح کرد: خانه خلاق و نوآوری «هنر و فرهنگ» جز خانه‌های خلاق بسیار جوان در میان بیش از صد خانه‌ای است که با مجوز معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری تأسیس شده‌اند. ما ضمن آسیب‌شناسی فعالیت خانه‌های موجود تلاش کرده‌ایم از تجارب موفق یا ناکام این خانه‌ها، در تدوین راهبردها و برنامه‌های عملیاتی خانه هنر و فرهنگ، بیشترین بهره را ببریم.

از تجارب دیگر خانه‌ها برای تقویت این خانه بهره بردیم

وی افزود: با توجه به غنای فرهنگی و هنری ایران، یکی ظرفیت‌های بسیار امن کشور در ایجاد ثروت و اشتغال و تولید، توجه به حوزه صنایع نرم به‌ویژه صنایع فرهنگی است. تنوع و تکثر دستاوردهای بومی حوزه صنایع فرهنگی در میان اقوام و خرده‌فرهنگ‌های ایران، زمینه‌ای بسیار ارزشمند است که با مدیریت مناسب می‌تواند به توزیع عادلانه فرصت‌های اشتغال و ایجاد ثروت در اقصی نقاط کشور کمک کند. از طرف دیگر، از آن‌جا که در محصولات و تولیدات حوزه هنر و فرهنگ نوعی زبان و بیان مشترک در جوامع انسانی وجود دارد، هر گونه کمک به توسعه صنایع فرهنگی و نرم می‌تواند به ارتقای حضور فعالان فرهنگی ایرانی در جامعه بین‌المللی منجر شود. این امر طبعاً علاوه بر خلق ثروت و افزایش سهم کشور از بازار جهانی صنایع فرهنگی، به تقویت حضور فرهنگ غنی کشور در عرصه‌های خارجی کمک می‌کند.

از پشتوانه ارزشمند فرهنگستان هنر برخورداریم

رئیس مؤسسه صبا با بیان اینکه تمرکز بر حوزه  فرهنگ و هنر به صورت اختصاصی از جمله امتیازات خانه «هنر و فرهنگ» و وجه تمایز آن با دیگر خانه‌های خلاق است، گفت: دیگر مزیت رقابتی خانه خلاق و نوآوری هنر و فرهنگ این است که ما از پشتوانه ارزشمند فرهنگستان هنر برخورداریم. فرهنگستان هنر سرمایه اجتماعی و فرهنگی بی‌همتایی دارد و این سرمایه که تاکنون در راستای اهداف سازمانی فرهنگستان، در جهت توسعه و تعالی هنر و فرهنگ قرار داشته است، از طریق خانه خلاق می‌تواند برای توسعه صنایع خلاق فرهنگی نیز به کار گرفته شود. از این طریق شرکت‌های نوپا، ایده‌ها، افراد خلاق، نوآفرین‌ها و شرکت‌های خلاق حوزه هنر و فرهنگ و حتی شتاب‌دهنده‌ها می‌توانند از سرمایه فرهنگستان هنر برای تقویت خود استفاده کنند.

منشور فعالیت‌ها، ساختار و اساسنامه این خانه تدوین شده است

زنگی از پایان طراحی ساختار، تدوین منشور فعالیت، تدوین اهداف و چشم‌انداز خانه خلاق هنر و فرهنگ ،خبر داد و گفت: در مراحل تهیه اسناد بالادستی خانه هنر و فرهنگ، بر شناسایی نیازها و ضرورت‌ها و جنبه‌های مغفول یا مهجور حوزه صنایع فرهنگی کشور، که بخش خصوصی توان یا تمایلی برای ورود جدی به آن‌ها نداشته، تأکید کرده‌ایم، لذا ضمن تهیه نقشه‌ای از نقاط آسیب‌پذیر و شکننده موجود در این حوزه، فهرستی از اولویت‌ها که خانه هنر و فرهنگ می‌تواند در پایدارسازی و تداوم حیات آن‌ها نقشی مؤثر ایفا کند تهیه شده است.

حدود 10 شتاب‌دهنده با ما همکاری خواهند کرد

وی افزود: به همین منظور 10 شتاب‌دهنده پیش‌بینی و طراحی شده‌ که با توجه به امکان‌سنجی و نیازسنجی در حوزه صنایع فرهنگی اولویت‌بندی شده‌اند. بر همین اساس، از بین 10 شتاب‌دهنده، سه شتاب‌دهنده به شرح زیر در اولویت قرار گرفتند: نخست، شتاب‌دهنده «اسباب‌بازی و سرگرمی» که مذاکرات اولیه برای استقرار آن انجام شده است. دوم، شتاب‌دهنده «بسته‌بندی» است که جزء نیازهای ضروری صنعت و بازار صنایع فرهنگی است و دچار فقدان و ضعف آن هستیم، در حالی که می‌تواند ارزش افزوده بالایی برای محصولات فرهنگی ایرانی ایجاد کند. سوم، شتاب‌دهنده «هنرهای تجسمی» است که تقریباً بزرگ‌ترین گردش مالی را در میان صنایع فرهنگی در دنیا دارد و به نظر می‌رسد می‌تواند با ظرفیتی چشم‌گیر به اقتصاد هنر و فرهنگ کشور کمک کند.

رئیس مؤسسه صبا، در این باره که مخاطبان خانه‌های خلاق چه کسانی و در چه گروه سنی می‌توانند باشند، عنوان کرد: طبیعتاً هیچ محدودیت سنی در خانه‌های خلاق وجود ندارد و هر فرد، با هر شغل و سن و تحصیلاتی، می‌تواند در این خانه فعالیت کند. در خانه‌های خلاق، مبنا ایده‌های نوآوارانه و خلاقانه است و از آن‌جا که بروز و ظهور خلاقیت عمدتاً در دوره جوانی و نوجوانی صورت می‌گیرد، پیش‌بینی می‌کنیم خانه خلاق هنر و فرهنگ به‌زودی میزبان ده‌ها و صدها جوان خلاق و نوآور در حوزه صنایع فرهنگی باشد.

زنگی در پاسخ به این پرسش که آیا فعالیت خانه هنر و فرهنگ بیشتر در حوزه تجسمی است یا می‌تواند در دیگر حوزه‌های هنری هم فعالیت داشته باشد، خاطرنشان کرد: اینکه صبا بیشتر در زمینه هنرهای تجسمی فعالیت می‌کند به دلیل ساختار کالبدی و ظرفیت‌های نمایشگاهی آن است، اما اساسنامه و مأموریت سازمانی ما شامل آموزش و پژوهش هنر هم می‌شود. طبیعتاً برای تخصصی‌ترشدن فعالیت‌ها، فضای تجسمی فضای بهتری بوده و صبا تجارب درخشانی در این حوزه دارد. بر همین اساس، تلاشمان برای تخصص‌گرایی و تمرکز خانه بر حوزه هنرهای تجسمی است و هر یک از شتاب‌دهنده‌ها نیز به نحوی با هنرهای تجسمی مرتبط‌‌ هستند.

نشان خانه‌ خلاق هنر و فرهنگ طراحی و تابلوهای آن نیز نصب شده است

رئیس مؤسسه صبا درباره طراحی نشان خانه خلاق هنر و فرهنگ توضیح داد: در طراحی نشان خانه، تلاش شده است تا علاوه بر جنبه‌های زیبایی‌شناختی نشان، پویایی و تکاپو و تنوع و تکثر در آن تداعی شود و مجموع پویش‌های فرمی داخل نشان به هویتی منسجم مانند خانه ختم شود. این نشان روی تابلوهای روبه‌بیرون خانه خلاق نصب شده و گرافیک محیطی داخلی خانه نیز در حال طراحی و پیاده‌سازی است.

وی همچنین درباره اساسنامه این خانه توضیح داد: کتابچه‌ای برای این کار تدوین شده و خانه خلاق و نوآوری «هنر و فرهنگ» اولین خانه‌ای است که برنامه‌ها، ظرفیت‌ها، چشم‌انداز و اهداف خود را تدوین و در قالب یک کتاب منتشر کرده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *